Förr eller senare blir det dags att renovera fasaden på huset. Väder och vind gör ytskikten slitna. I vissa fall kan det också behövas för att förbättra isoleringen. Det ger dig även chansen att ge ditt hus en ansiktslyftning och kanske uppdatera husets utseende om det ser föråldrat ut. Det som ansågs snyggt för några årtionden sedan, oavsett om det gäller färg eller materialval har ofta ändrats och ser nu kitschigt eller rent av fult ut.
Till exempel var det väldigt populärt med korrugerad plåt på väggarna under 60- och 70-talen. Det är få som tycker att det är särskilt snyggt idag. Visst, det är väldigt praktiskt. Man behöver i princip inte utföra något underhåll alls såvida fasaden är målad i en hållbar färg. Plåt är också ett billigt material att använda vid fasadrenovering, men arbetstiden kan sticka iväg och detaljer för att få det tätt runt fönster och dörrar kan bli dyrare än vad man först räknar med.
Utgå ifrån dit hus stil. Många hus förlorade en bit av sin identitet och själ när de kläddes med eternit eller plåt i mitten av förra seklet. Det var rationellt tänkande som gällde, knappast estetik. Idag tänker de flesta av oss att det måste gå att få både ock. Om du har ett äldre hus - fråga dig hur det såg ut från början. Arkitekturen är ofta starkt sammankopplad med hur fasaden var tänkt att se ut.
Har ditt hus ursprungligen varit ett trähus eller ett korsvirkeshus är det definitivt värt det att försöka återställa fasaden till ursprungligt skick. Trä är hållbart och flexibelt, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för fasadsprickor. Dock så måste fasaden målas med hållbar färg för att stå emot vädrets makter. Det finns riktigt bra färger på marknaden idag som gör att du inte behöver tänka på vare sig ommålning eller fasadrenovering på ett par årtionden efter att du har målat.
Puts passar bra på hus som har rakare linjer såsom funkishus och moderna hus med stora glaspartier. Det är snyggt, men här måste man tänka på att det krävs en del underhåll. Ofta ser man putsade hus som ser lite ruffiga ut efter något år på grund av att fasaden blir missfärgad av smuts eller alger som får grepp. På äldre byggnader hjälpte ornament kring fönster och vid husknutarna till att lyfta upp utseendet så att man inte tänkte på det, men på ett modernt hus är det vanligen plana, enfärgade ytor som gäller. Här måste man tvätta och måla om fasaden regelbundet för att huset ska se snyggt ut. Å andra sidan blir det mer flexibelt då man gärna kan byta färg med några års mellanrum om man har lust.
Färg är också det alternativ som gäller för den som har ett tegelhus och vill uppdatera det. Det måste inte vara typiskt tegelrött eller brunt. Det går att vara väldigt kreativ med färg på ett tegelhus och det kan ge huset ett helt annat intryck. Många undviker att köpa tegelhus för att de tycker att de ser mörka och murriga ut, men med rätt val av färg kan man få ett otroligt snyggt hus som dessutom har en väldigt hållbar fasad.
Andra inlägg
- Relining är en effektiv lösning för rörproblem i Nyköping
- Injektering och hållbara bygglösningar
- Solceller i Västerås – framtidens energikälla
- Brandtätningens betydelse för trygghet i Södertälje
- Arkitektens roll i Stockholms stadsutveckling
- Fönsterbyte i Linköping gör skillnad för exteriör och energin
- Persienner i Stockholm ger stil och funktion
- Husbesiktning i Uppsala – för ett tryggare husköp
- Välj en gammaldags tapet och få en tidlös stil
- Snickeri i Västerås med kreativitet och kvalitet