Funderar du på att bli snickare? Då har du goda chanser till jobb, framför allt i landets storstäder där efterfrågan är som störst. Inte så konstigt är efterfrågan lägre på landsbygden, där de flesta är sin egen snickare och kunnande för att utföra det mesta inom yrket. Den som är erfaren har goda chanser till relativt hög lön, beroende på var i landet man jobbar. Bruttolönen är oftast mellan 24.000 till 28.000 kronor, i städer i Norrland kan den vara högre, framför allt inom kommuner och landsting.
Arbetsmarknaden för snickare
De flesta företag behöver snickare då och då för att renovera, eller bygga ut och på andra sätt anpassa lokalerna efter förändringar inom företaget. Inom den kulturella branschen behövs även snickare som gör nödvändiga arbeten i och utanför scenen. Som snickare har du stora möjligheter att arbeta inom väldigt varierade områden; såsom ateljésnickare, byggnadssnickare, bänk, emballage- finsnickare. Som fönstermontör, inom inredning, med karosser, som maskinsnickare. Det behövs även snickare som tillverkar modeller, möbler, som reparerar och som arbetar med trätillverkning och som varvsnickare och verkstadssnickare. Allt beror på ditt eget intresse och förmåga.
Funderar du på att starta eget?
Många snickare blir sina egna och behöver då driva eget företag eller tillsammans med någon kollega. Då krävs det att du har förmågan att bygga relationer, nätverk och marknadsföring för att få nya kunder. En del snickare blir kändisar, som Arga snickaren Anders Öfvergård, eller Bygglovs snickare Mats Carlsson och Willy Björkman. Även om de utgör undantagen inom snickaryrket visar de att allt är möjligt och att man som snickare kan arbeta med väldigt olika saker.
Så utbildar du dig till snickare
Du har många utbildningar att välja mellan som blivande snickare. En enkel sökning på studenter.se visar att det finns inte mindre än 348 utbildning i hela landet, allt från högskolor till yrkesgymnasier. De flesta går en gymnasieutbildning och börjar arbeta direkt efter, med något år som gesäll. Efter det är det lätt att få jobb. Går du på högskola kan du arbeta med arbetsledning, inom arkeologiska områden, eller med infrastruktur. De flesta som tänker på snickeriyrket tänker ofta på inredningssnickare, eftersom det är mest då man möter en snickare, då de knackar på och arbetar i ens hem. Men som snickare kan du arbeta inom så många olika branscher och möjligheterna är stora för snickare.
Arbeta inom tillverkning
Endel snickare arbetar med att tillverka möbler, fönster, dörrar, trappor och köksinredning. Eller så arbetar man med intarsia eller dekorera träytor. Vidare kan du arbeta med att bygga och inreda båtar. Arbetet är ofta ganska fritt och självständigt och kan innebära att man kanske arbetar på olika ställen i Sverige. Något som sällan nämns, men bör nämnas är att arbetet kan vara påfrestande och ganska tungt vilket kräver att man har en god fysik. Ibland kan det hända att man behöver arbeta på höga höjder och då måste anpassa arbetet efter säkerhetsföreskrifter.
Behov av snickare större i kapitalstarka områden
Är man inredningssnickare kan det vara en fördel att arbeta till exempel som snickare i Täby, där det bor många som efterfrågar snickare för olika renoveringar, eller utbyggnader. Ofta vill människor i storstäder bygga om sina badrum och, eller kök. Då gäller det att kunna arbeta inom hela Storstockholm, Storgöteborg eller Stormalmö. Många i Skåne pendlar frekvent. Här kan du läsa mer om en snickare i Täby.
Andra inlägg
- Så skyddar man fastigheter i Borlänge med dränering
- Pallställ effektiviserar lagerhanteringen
- Att hyra mark i och omkring Stockholm ger nya möjligheter
- Dolda fel i hus kan förstöra husdrömmen
- Hemligheten bakom lyckade stambyten i Stockholm
- Markiser i Stockholm – när stil möter funktion
- Asbestsanering i Stockholm för hantering av riskfyllda situationer
- Badrumsrenovering Eskilstuna ger stil och funktion
- Vid stora och tunga lyft är en tornkran effektiv bygghjälp
- Brandsäkerhet för hem och kontor: Nödvändiga åtgärder och skydd