Sommaren är inte enbart högtiden för sol, lek, bad och glass; den är även den årstid så genomsnittssvensken hänger på sig snickarbältet, gräver fram verktygslådan, spottar i näven och sätter igång med de projekt som planerats under året. Av förklarliga skäl. Sverige har ett klimat som inte ger samma tillåtelse till att renovera, reparera eller bygga nytt på husets fasad som andra – sydligare belägna länder; Spanien, Italien och exempelvis Frankrike – gör och därför så sker projekten utomhus just då; gärna också under semestern då tid finnes. Inget fel i det – men hur vore det med lite logiskt tänkande och lite framförhållning. Vi radar upp två detaljer nedan:
- Hur många bygger under sommaren? De flesta som planerat ett projekt genomför det, som sagt, under sommaren.
- Hur påverkar det dig? Ja, ska du exempelvis bygga om något på utsidan av ditt hus i Stockholm så kommer detta definitivt att påverka tillgången på både material och på nödvändigt utrustning som dels blir svårare att få tag på och som dels också blir betydligt mycket dyrare.
Ta bara en sådan nödvändighet som byggnadsställningar som exempel på det senare. Du – och de flesta andra hemmasnickrare i Stockholm – kommer att behöva sådana och ni kommer, inte bokstavligt, men nära nog, att slåss om de tillgängliga byggnadsställningar. Priserna skjuter i höjden under sommaren och vårt råd – och det vi menar med framförhållning – är att du A) kollar utbudet av byggnadsställningar i Stockholm redan under vintern och B) därmed är garanterad att få tag på en sådan och dessutom till ett väldigt mycket billigare pris.
Köpa byggnadsställningar – en god idé?
Ja, varför inte? En stabil byggnadsställning kostar ungefär 3 000 kronor och uppåt och det är i många fall en investering som betalar av sig redan efter två-tre projekt. Det enda negativa är att du måste ha någonstans att förvara ställningen i fråga som även nedmonterad tar en del plats. Har du exempelvis ett garage så är det inget problem; har du bara ett förråd så blir det lite svårare och där kanske det kan vara fördelaktigt att hyra istället. Oavsett vilket så tänkte vi rada upp några fördelar som kommer med byggnadsställningar och som du får på köpet genom att hyra/köpa en sådan:
- Lätt att montera. Byggnadsställningar är dels lätta att lyfta – stängerna väger inte många kilon – och dels också enkla att sätta ihop. Två personer fixar det lätt; en person med vissa svårigheter.
- Du når överallt: en byggnadsställning med hjul går lätt att flytta och låsmekanismen är säker, något som gör att ställningen inte rör sig då du befinner dig på den. Du kan dessutom reglera höjden och bygga olika etage – något som är perfekt för ett målerijobb.
- Den ger säkerhet. Som sagt; ställningen är stabil och du har gott om yta att dels gå omkring på och dels ställa exempelvis färg, penslar eller andra verktyg på. Att jämföra med den instabilitet som kommer med en stege.
Andra inlägg
- Asbestsanering och hälsorisker
- Relining är en effektiv lösning för rörproblem i Nyköping
- Injektering och hållbara bygglösningar
- Solceller i Västerås – framtidens energikälla
- Brandtätningens betydelse för trygghet i Södertälje
- Arkitektens roll i Stockholms stadsutveckling
- Fönsterbyte i Linköping gör skillnad för exteriör och energin
- Persienner i Stockholm ger stil och funktion
- Husbesiktning i Uppsala – för ett tryggare husköp
- Välj en gammaldags tapet och få en tidlös stil