Behöver du få tag i en snickare i Dalarna? Du kanske behöver skydda fasaden, renovera den men inte vet hur du ska göra? Det är en mycekt bra idé att arbeta på fasaden innan kylan kommer på riktigt. Den här hösten har ju varit rekordvarm. Men så kommer det troligen inte vara särskilt längre. Därför kan det vara läge att jobba med fasaden och förstärka den eller isolera den. Här kommer någr tips på hur man kan bära sig åt och renovera den.
För det första, om det är så att fasaden på något sätt kommer att byta utseende, ska man alltid ansöka om bygglov för det. Sannolikt kommer det att beviljas om förändringen av fasaden innebär en klar förbättring av isolering av huset och minskning av uppvärmningskostnaderna. Men ska du enbart renovera fasaden, ersätta gamla och utslitna delar och sedan måla om, behövs inget bygglov för den åtgärden.
Så kan du isolera fasaden och bygga om
Ska man isolera fasaden är det vanligast att man bygger utvändigt med fasadiosolerskivor. Det finns olika slags isolerskivor. Googlar man "isolerskiva" får man lfera alternativ. Här rekommenderar vi att isolera med stenullsskivor som har hög kvalitet och som inte brinner särskilt lätt. Varför inte brandsäkra sitt hus när man ändå ska bygga om fasaden? Att isolera med plast, anser vi inte är någon bra idé. Visserligen är det många snickare som rekommenderar det och de är billiga, men plast är inget hållbart material. Dessutom brinner det lätt.
När man sedan har valt isolerskivor, beräknar man dem utifrån storlek och antal kvadratmeter på huset. Det kan personalen på bygghandeln hjälpa till med. Även en fasad beräknas med ett U-värde beroende på hur mycket värme eller kyla fasaden släpper in, precis samma princip som man beräknar fönsters isoleringsförmåga. Bygger du med isolerskiva, sänker du U-värdet på husfasaden. När du har spikat fast isolerskivorna, är det sedan dags att spika fast huspanelen. Men glöm inte byggställningarna. De räddar liv och förhindrar kroppsskador.
- Ta först bort allt lockpanel och läkt. Väggarna ska bli så nakna det bara går.
- Montera först gipsskiva för att få ett vindskydd på väggarna.
- Montera sedan isolerskivorna på väggarna.
- Montera spikläkt på väggarna, detta för att kunna spika i den nya fasadbeklädnaden.
- Till sist monteras den nya fasadbeklädnaden.
- Eventuellt målas hela huset om, beroende på om man har använt sig av målad panel eller ej.
Tyckte du att arbetet verkar krånligt, och tidkrävande? Har man varken tid eller möjlighet att göra det själv kan man alltid anlita snickare som gör jobbet. Här kan man läsa mer om snickare i Dalarna på: https://www.snickaredalarna.se.
Andra inlägg
- Snickeri i Västerås med kreativitet och kvalitet
- Snickare i Åre – experter på olika byggprojekt
- Säker asbestsanering i Västerås
- Byggställningar i Stockholm för minskad olycksrisk
- Trygga markarbeten i Stockholm
- Naturstenens roll för Värmdös trädgårdar
- Kvalitet i händerna på Nyköpings kunniga målare
- Målare som förändrar hem i Solna
- Takarbeten och deras betydelse för Stockholm
- Relining är ett steg mot hållbara rörsystem