Altan, veranda, uteplats, terrass - kärt barn har många namn. Även om de här orden kan syfta på lite olika bygglösningar så är det i grund och botten samma. En plats att kunna njuta av utomhusluften på, bekvämt alldeles intill sitt eget hus.
Här kommer några praktiska tips att tänka på för dig som just står i stånd att bygga en ny altan:
- Behöver du söka bygglov för din altan? Kolla med kommunen om du är osäker. Ska du bara reparera din altan behövs inte det.
- Var noga med måtten. Det vanligaste fel som hemmafixare gör när de ska bygga en altan är att bygga den alldeles för liten eller alldeles för stor. Så måtta ordentligt och lägg gärna ut plankor eller slå ner provisoriska pinnar i gräsmattan och dra snören mellan så att du hjälper ögat att verkligen känna hur stor din altan kommer att bli i slutändan. Det kan låta fånigt men du bör provmöblera innanför plankorna eller snörena för att se om din trädgårdsmöbel, grill och det stora parasollet verkligen passar in i måtten. När du väl ställt upp soffor och stolar finns kanske ingen plats över att röra sig på. Då är det bara att tänka om eller köpa ny trädgårdsmöbel - och det sista var väl knappast vad du hade tänkt? När du läser det här tänker du kanske att en altan knappast kan bli för stor. Men det kan den! När du lagt upp plankor eller dragit snören backa en bit, så att du ser hela ditt hus och måtten till den tänkta altanen. Det måste se symmetriskt ut. Ett hus med en jättealtan kan se komisk ut. Som en lillplutt på för stora fötter.
Det här problemet uppstår däremot sällan med små sommarstugor eller sjöbodar där ögat redan är inställt på att huset är litet.
- Välj hållbart material! Det finns många byggvaruhus som säljer trätrall billigt. Var noga med att välja ett material som du kommer att trivas med. Det finns mycket prisvärt tryckinpregnerat virke på marknaden som klarar vätan bra. Men tryckinpregnerat släpper i regel ifrån sig gift. Välj heller sibirsk lärk som är mer miljövänligt eller så tar du ett obehandlat virke och behandlar det själv med till exempel en trallolja. Den behandlingen måste dock förnyas då och då under åren.
- Grunda noga. Om du behöver stolpar eller plintar för att hålla din altan på plats så var mest noga med det här arbetet. Det går inte att bygga på en dålig grund. I dag finns dock material som gör jobbet enklare. Det finns till exempel plintar som går att skruva ner på plats i jorden så att du slipper gräva!
- Välj verktyg och arbetskompis med omsorg! Många väljer att bygga en altan under sin semester. Det är en tid då du ska njuta och ha trevligt. Se till att ha en vass såg, bra verktyg som hjälper dig att ta ut rätt vinkel på virket och om du inte har en bra skruvdragare så skaffa det!
Andra inlägg
- Relining är en effektiv lösning för rörproblem i Nyköping
- Injektering och hållbara bygglösningar
- Solceller i Västerås – framtidens energikälla
- Brandtätningens betydelse för trygghet i Södertälje
- Arkitektens roll i Stockholms stadsutveckling
- Fönsterbyte i Linköping gör skillnad för exteriör och energin
- Persienner i Stockholm ger stil och funktion
- Husbesiktning i Uppsala – för ett tryggare husköp
- Välj en gammaldags tapet och få en tidlös stil
- Snickeri i Västerås med kreativitet och kvalitet